Skip to main content
  1. Avanzer Support
  2. Support Avanzer Aangifte
  3. Veelgestelde vragen
  4. Hoe kan ik een doorlopende machtiging aanvragen?

Hoe kan ik een doorlopende machtiging aanvragen?

Met ingang van september 2021 heeft de Belastingdienst het mogelijk gemaakt om een doorlopende machtiging per belastingmiddel te registreren. Wanneer je de doorlopende machtiging aanvraagt, geldt deze voor toekomstige, nog niet vrijgegeven belastingjaren (tot wederopzegging).Je kunt een doorlopende machtiging aanvragen voor de IB, Vpb en Toeslagen. 

De doorlopende machtiging dien je eenmalig aan te vragen. Hierna zal jouw cliënt een brief met activeringscode ontvangen, waarmee je de doorlopende machtigingen kan activeren. Is de doorlopende machtiging actief, dan ontvang je afhankelijk van de doorlopende machtiging de toekomstige servicebericht aanslagen/voorafingevulde aangifte/servicebericht toeslagen tot wederopzegging.

Voor meer informatie over waarvoor de doorlopende machtiging geldt en op welke datum de doorlopende machtiging actief moet zijn, verwijzen je naar de website van de Belastingdienst.

Naast de doorlopende machtiging blijft het mogelijk om jaarlijks sba's, sbt's en via's aan te vragen. Op deze manier blijft het mogelijk om bijvoorbeeld wel voor de via gemachtigd te zijn, maar niet voor de sba's.

Het aanvragen en activeren van de doorlopende machtiging werkt hetzelfde als bij het aanvragen van een sbt en via en gaat als volgt:

Stap 1: Doorlopende machting aanvragen (opvoeren) 

Ga naar het elektronisch berichtenverkeer en kies voor "MuMa aanmaken".

Kies daarna voor DOMA, kies "Inkomstenbelasting", "Vennootschapsbelasting" of "Toeslagen" en kies daarna de actie ''opvoeren''.

Selecteer vervolgens de juiste relatie en kies voor ''Verzoeken aanmaken''.

Je kunt de elektronische berichten verzenden door (1): ''Synchroniseren'' of (2): ''Berichten verzenden''.

Nu wordt door de Belastingdienst aan de cliënt een brief verstuurd met het verzoek dat je gemachtigd wordt voor het ophalen van de doorlopende machtiging.

Stap 2: Activeren van de doorlopende machtiging

Als de cliënt akkoord gaat met de machtiging, dan dient de cliënt een brief met een activeringscode naar je op te sturen (binnen 6 weken anders verloopt de code). 


Vervolgens voer je in onderstaand veld de verkregen activeringscode in: 

Let op! De activeringscode moet 1:1 overgenomen worden in het veld. Het is dus hoofdlettergevoelig en de streepjes moeten worden meegenomen. 

Wanneer de vinkjes voor de sba's en/of de via's worden de vinkjes voor de doorlopende machtigingen in de relatiekaart automatisch geplaatst.


Was dit artikel nuttig?