Skip to main content

Hoe kan ik de VIA inlezen?

Vanaf het aangiftejaar 2019 dient de VIA ingelezen te worden in de nieuwe omgeving.

De VIA komt binnen in je Postvak IN met de titel ''Vooringevulde aangifte (jaartal)''.Vervolgens wordt de VIA  automatisch naar de nieuwe omgeving gesynchroniseerd (tijdsduur ca. 5 minuten) .

Let hierbij goed op dat je eerst een aangifte 2019 en/of 2020 (afhankelijk van of je de VIA 2019 of VIA 2020 wilt inlezen) aanmaakt voordat de synchronisatie kan plaatsvinden. 

Wanneer je de VIA al eerder in het archief hebt geplaatst moet deze terug gezet worden naar Postvak IN door de volgende stappen te volgen:

1) Selecteer de betreffende VIA.

2) Klik op ''Naar Postvak IN'' om de VIA verwerking opnieuw uit te voeren.

3) De VIA synchronisatie vindt automatisch plaats wanneer deze in Postvak IN staat.


Na het verwerken van de VIA wordt deze onder de betreffende relatie op het fiscaal dashboard geplaatst onder de tab ''VIA''.

De linker button (verwerken van de VIA) wordt nu niet meer functioneel gebruikt. 

De rechter button is bedoeld voor het afdrukken van de VIA.


Let op! De verwerking (naar de nieuwe omgeving) vindt dus alléén plaats vanuit Postvak IN (elektronisch berichtenverkeer).

Na de synchronisatie open je de aangifte 2019 of ouder vanuit de Classic naar de nieuwe omgeving.


Rechts bovenin vind je het icoon ''Importeren/Converteren"' , druk op ''VIA'' om de VIA te importeren. De VIA knop is alleen op te roepen wanneer er een succesvolle synchronisatie heeft plaatsgevonden vanuit Postvak IN (classic).


Wanneer deze button dus niet zichtbaar is bij de betreffende relatie heeft er nog GÉÉN succesvolle synchronisatie plaatsgevonden van de VIA vanuit Postvak IN (classic). Ga dan terug naar de classic omgeving en plaats de VIA in Postvak IN.


Wanneer je op ''VIA importeren'' klikt zie je onderstaand scherm:


Optie ''Toevoegen'' :

Wanneer deze aangevinkt staat worden de bestaande aangiftegegevens niet overschreven met de VIA gegevens. De gegevens uit de VIA worden als extra regels toegevoegd.

Wanneer deze uitgevinkt staat worden de gegevens in de aangifte (de reeds handmatig ingevulde gegevens) overschreven met de gegevens uit de VIA.


Let op: Het is in deze versie nog niet mogelijk om posten te verschuiven in de VIA voordat deze wordt geïmporteerd.

Kies voor "Toepassen" om de VIA te importeren op de door jouw zelf gekozen manier.
Was dit artikel nuttig?